Piwo maślane


5 porcje 30 minut

Napój imprezowy dla fanów przygód znanego czarodzieja

Pobierz przepis

Składniki

  • 60 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 60 g śmietanki 30% lub 36%
  • 30 g brązowego cukru
  • 15 ml syropu klonowego
  • 30 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 185 ml wody
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 240 g cukru
  • 100 g białek jaj
  • ½ łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 20 amerykańskich puszek "cream soda", schłodzonych (ok. 330 ml każda)

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Umieść w kielichu do gotowania 30 g masła, 60 g śmietanki, 30 g brązowego cukru, 15 ml syropu klonowego i ½ łyżeczki ekstraktu wanilii.
  3. Ugotuj.
  4. Dodaj pozostałe 30 g masła i 30 g słodzonego mleka skondensowanego.
  5. Zmiksuj.
  6. Przełóż do żaroodpornej miski i odstaw do ostygnięcia.
  7. W misce umieść 140 ml wody, dosyp żelatynę w proszku i odstaw miskę na bok.
  8. Umieść 240 g cukru i pozostałe 45 ml wody w kielichu do gotowania.
  9. Ugotuj.
  10. Dodaj przygotowaną wodę z żelatyną i karmel.
  11. Posiekaj.
  12. Przełóż do miski i odstaw na bok. Oczyść i osusz kielich do gotowania.
  13. Zamocuj mieszadło motylkowe.
  14. Umieść 100 g białek w kielichu do gotowania.
  15. Wymieszaj.
  16. Dodaj przygotowany sos karmelowy przez otwór w kielichu do gotowania.
  17. Do wysokiej szklanki wlej 1 puszkę "cream soda" i nałóż łyżką puszysty sos karmelowy. Powtórz czynność z pozostałymi szklankami.
  18. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®