Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Piwo maślane
5 porcje 30 minut
Napój imprezowy dla fanów przygód znanego czarodzieja
Pobierz przepis
Składniki
- 60 g masła, pokrojonego w kostkę
- 60 g śmietanki 30% lub 36%
- 30 g brązowego cukru
- 15 ml syropu klonowego
- 30 g słodzonego mleka skondensowanego
- 185 ml wody
- 15 g żelatyny w proszku
- 240 g cukru
- 100 g białek jaj
- ½ łyżeczki ekstraktu wanilii
- 20 amerykańskich puszek "cream soda", schłodzonych (ok. 330 ml każda)
Przygotowanie
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
- Umieść w kielichu do gotowania 30 g masła, 60 g śmietanki, 30 g brązowego cukru, 15 ml syropu klonowego i ½ łyżeczki ekstraktu wanilii.
- Ugotuj.
- Dodaj pozostałe 30 g masła i 30 g słodzonego mleka skondensowanego.
- Zmiksuj.
- Przełóż do żaroodpornej miski i odstaw do ostygnięcia.
- W misce umieść 140 ml wody, dosyp żelatynę w proszku i odstaw miskę na bok.
- Umieść 240 g cukru i pozostałe 45 ml wody w kielichu do gotowania.
- Ugotuj.
- Dodaj przygotowaną wodę z żelatyną i karmel.
- Posiekaj.
- Przełóż do miski i odstaw na bok. Oczyść i osusz kielich do gotowania.
- Zamocuj mieszadło motylkowe.
- Umieść 100 g białek w kielichu do gotowania.
- Wymieszaj.
- Dodaj przygotowany sos karmelowy przez otwór w kielichu do gotowania.
- Do wysokiej szklanki wlej 1 puszkę "cream soda" i nałóż łyżką puszysty sos karmelowy. Powtórz czynność z pozostałymi szklankami.
- Gotowe do podania! Smacznego!