Mus czekoladowo-kawowy z orzechami i masłem palonym


4 porcje 45 min

Słodki czekoladowo kawowy mus z orzechami i palonym masłem. Przepis Kohersen Mycook.

Pobierz przepis

Składniki

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 300ml śmietanki 30%-centowej
  • 2 małe łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 70g masła
  • 100g dowolnych orzechów (np. włoskich)

Przygotowanie

  1. Do naczynia głównego wlej wodę Na metalowej części parowara umieść miseczkę (najlepiej żaroodporną), pokrusz do niej czekoladę i przykryj pokrywą
  2. ikona_czas

    30 min

    ikona_temperatura

    120

    ikona_obroty

    2

  3. Załóż motylek i do suchego naczynia miksującego wlej śmietanę
  4. ikona_czas

    3 min

    ikona_obroty

    4

  5. Do czystego naczynia miksującego wbij 2 żółtka, dodaj cukier
  6. ikona_czas

    3 min

    ikona_obroty

    5

  7. Do naczynia miksującego z utartymi żółtkami wlej płynną czekoladę.
  8. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    3

  9. Do naczynia z czekoladą dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wszystko zmiksuj do połączenia się składników na gładki krem
  10. ikona_czas

    2 min

    ikona_obroty

    4

  11. Przelej mus do pucharków i odstaw na godzinę do lodówki
  12. Do naczynia wrzuć orzechy
  13. ikona_czas

    10 sek.

    ikona_obroty

    7

  14. W małym rondelku zrumień masło aż się delikatnie przypali na jasno-brązowy kolor i orzechowy zapach. Skrop masłem orzechy i mus

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®