Muffinki śniadaniowe z migdałami i borówkami


4 porcje 35 minut + 25 minut

Słodkie babeczki, które umilą spotkanie z najbliższymi

Pobierz przepis

Składniki

  • 260 g blanszowanych migdałów
  • 40 g mąki kokosowej lub migdałowej
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3 jajka
  • 60 g cukru lub słodzika
  • 120 ml mleka
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ½ łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 125 g mrożonych borówek amerykańskich

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Wyłóż formę do pieczenia muffinów (lub 12 foremek) papierem do pieczenia i odłóż na bok.
  3. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  4. Umieść 260 g blanszowanych migdałów w kielichu do gotowania.
  5. Posiekaj.
  6. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha.
  7. Dodaj 30 g mąki, 30 g wiórków kokosowych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, 3 jajka, 60 g cukru lub słodzika, 120 ml mleka, 50 ml oliwy, 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
  8. Zmiksuj. Dodaj 125 g mrożonych borówek i delikatnie połącz szpatułką.
  9. Dodaj 125 g mrożonych borówek i delikatnie połącz szpatułką.
  10. Rozdziel ciasto równomiernie pomiędzy papilotki do muffinów i piecz przez 20-25 minut (180°C) lub do momentu, gdy wykałaczka cukiernicza włożona do środka muffinów wyjdzie sucha i czysta.
  11. Przełóż na stojak do studzenia na 15 minut, a następnie wyjmij z foremek.
  12. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®