Mini pizza z pepperoni


3 porcje 1 godzina

Idealna propozycja na imprezę

Pobierz przepis

Składniki

  • "70 g oliwy z oliwek (dodatkowa ilość do natłuszczenia formy)
  • 100 g tartego sera mozarella (dodatkowa ilość do posypania)
  • 180 ml wody
  • 15 g suchych drożdży
  • 360 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 100-120 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • 100 g tartego sera Emmental
  • 18 plasterków pepperoni
  • 1 roztrzepane
  • jajko do smarowania"

Przygotowanie

  1. Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania. Umieść 180 ml wody, 15 g drożdży i 70 g oliwy z oliwek. Zamknij pokrywę kielicha.
  2. Wymieszaj.
  3. Dodaj 360 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę suszonego oregano. Zamknij pokrywę kielicha.
  4. Ugniataj.
  5. Przełóż ciasto do miski, uformuj kulę, przykryj folią spożywczą i pozostaw na około 30 minut.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Natłuść olejem blaszkę do pieczenia o średnicy 25 cm.
  7. Wyjmij ciasto z miski i zagniataj na powierzchni roboczej. Podziel na 18 kawałków i uformuj kulki. Każdą porcję rozwałkuj wałkiem, aż utworzy krąg o średnicy 9-10 cm (pozostałe kawałki przykryj ściereczką, aby nie wyschły). Umieść 1 łyżeczkę passaty pomidorowej na środku, posyp startym serem i umieść 1 plasterek pepperoni. Zamknij, składając brzegi. Powtórz proces z pozostałym ciastem i umieść kulki złożoną stroną do dołu na blaszce, zaczynając od środka. Posmaruj kulki ciasta roztrzepanym jajk
  8. Piecz w piekarniku przez 20-25 minut w 200°C.
  9. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®