Malva Pudding


6+ porcje 1 godzina

Malva Pudding to słodki pudding pochodzący z Afryki Południowej.

Pobierz przepis

Składniki

  • Pudding
  • 300 g cukru pudru
  • 400 g mleka
  • 70 g dżemu morelowego
  • 70 g miękkiego masła
  • 280 g mąki
  • 4 średnie jaja
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 szczypty drobnej soli morskiej
  • Sos
  • 200 g masła
  • 200 g brązowego cukru

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Nasmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne i odstaw.
  3. Zamocuj mieszadło motylkowe w kielichu do gotowania (na ostrzu wielofunkcyjnym).
  4. Umieść w kielichu do gotowania 300 g cukru pudru.
  5. Dodaj 400 ml mleka, 70 g dżemu morelowego, 70 g masła, 280 g mąki, 4 jajka, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki octu balsamicznego i 2 szczypty drobnej soli morskiej.
  6. Zmiksuj.
  7. Usuń mieszadło motylkowe, przełóż ciasto do przygotowanego naczynia żaroodpornego i piecz przez 35-40 minut (180°C). Opłucz kielich do gotowania.
  8. Umieść 200 g masła i 200 g brązowego cukru w kielichu do gotowania.
  9. Wymieszaj.
  10. Gdy budyń będzie gotowy, zrób w nim dziurki cienkim szpikulcem, a następnie polej sosem karmelowym, tak aby wsiąkł w ciepły budyń. Podawaj na gorąco z kremem, śmietaną lub lodami. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®