Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Lody czekoladowo-orzechowe
4 porcje 10 minut
Pyszne domowe lody czekoladowe z orzechami laskowymi
Pobierz przepis
Składniki
- 120 g uprażonych orzechów laskowych
- 150 g mlecznej czekolady z orzechami laskowymi (w kawałkach)
- 150 g śmietany 36%
- 350 ml mleka pełnotłustego (min. 3,2%)
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 20 g niesłodzonego kakao w proszku
Przygotowanie
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. W kielichu umieść 60 g uprażonych orzechów laskowych i 150 g mlecznej czekolady. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Dodaj 150 g śmietany 36%, 350 g mleka pełnotłustego, 2 jajka, 80 g cukru i 20 g niesłodzonego kakao w proszku. Zamknij pokrywę kielicha.
- Wymieszaj.
- Przelej mieszankę do hermetycznego pojemnika, upewniając się, że wysokość mieszanki nie przekracza 4 cm. Włóż do zamrażarki na co najmniej 8 godzin.
- Tuż przed podaniem wyjmij lody z pojemnika i pokrój je na kawałki (2x2 cm).
- Umieść kawałki w kielichu do gotowania. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Przełóż lody do hermetycznego pojemnika, pokrój i dodaj pozostałe orzechy laskowe. Wymieszaj dokładnie szpatułką.
- Gotowe do podania! Smacznego!