Lody czekoladowo-orzechowe


4 porcje 10 minut

Pyszne domowe lody czekoladowe z orzechami laskowymi

Pobierz przepis

Składniki

  • 120 g uprażonych orzechów laskowych
  • 150 g mlecznej czekolady z orzechami laskowymi (w kawałkach)
  • 150 g śmietany 36%
  • 350 ml mleka pełnotłustego (min. 3,2%)
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 20 g niesłodzonego kakao w proszku

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. W kielichu umieść 60 g uprażonych orzechów laskowych i 150 g mlecznej czekolady. Zamknij pokrywę kielicha.
  2. Posiekaj.
  3. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Dodaj 150 g śmietany 36%, 350 g mleka pełnotłustego, 2 jajka, 80 g cukru i 20 g niesłodzonego kakao w proszku. Zamknij pokrywę kielicha.
  4. Wymieszaj.
  5. Przelej mieszankę do hermetycznego pojemnika, upewniając się, że wysokość mieszanki nie przekracza 4 cm. Włóż do zamrażarki na co najmniej 8 godzin.
  6. Tuż przed podaniem wyjmij lody z pojemnika i pokrój je na kawałki (2x2 cm).
  7. Umieść kawałki w kielichu do gotowania. Zamknij pokrywę kielicha.
  8. Posiekaj.
  9. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
  10. Posiekaj.
  11. Przełóż lody do hermetycznego pojemnika, pokrój i dodaj pozostałe orzechy laskowe. Wymieszaj dokładnie szpatułką.
  12. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®