Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Lody Dulce de Leche
2 porcje 10 minut + 12 godzin
Kremowe lody o smaku karmelu i orzechów włoskich
Pobierz przepis
Składniki
- Karmelowe orzechy włoskie:
- 100 g cukru
- 3 - 4 krople soku z cytryny lub wody
- 50 g orzechów włoskich, pokrojonych w większe części
- Lody:
- 400 ml mleka
- 200 g śmietanki 36 %
- 6 żółtek
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 300 g kajmaku
Przygotowanie
- W garnku umieść 100 g cukru oraz 3 - 4 krople soku z cytryny i podgrzewaj aż pojawi się złoty karmel. Dodaj 50 g obranych orzechów włoskich i dokładnie wymieszaj. Następnie wylej to na silikonową matę i pozostaw do wystudzenia.
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
- Umieść 400 ml mleka, 200 g śmietanki 36%, 6 żółtek, 50 g cukru oraz szczyptę soli. Zamknij pokrywę kielicha.
- Wymieszaj.
- Dodaj 300 g kajmaku. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Przelej wszystko do foremek do lodu i pozostaw do wystudzenia, a następnie umieść w zamrażalniku na 12 godzin.
- Umieść zamrożony krem w kielichu. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Zgarnij szpatułką na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Orzechy w karmelu połam na kawałki i dodaj do lodów. Całość wymieszaj szpatułką i podawaj. Smacznego!