Lody Dulce de Leche


2 porcje 10 minut + 12 godzin

Kremowe lody o smaku karmelu i orzechów włoskich

Pobierz przepis

Składniki

  • Karmelowe orzechy włoskie:
  • 100 g cukru
  • 3 - 4 krople soku z cytryny lub wody
  • 50 g orzechów włoskich, pokrojonych w większe części
  • Lody:
  • 400 ml mleka
  • 200 g śmietanki 36 %
  • 6 żółtek
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 300 g kajmaku

Przygotowanie

  1. W garnku umieść 100 g cukru oraz 3 - 4 krople soku z cytryny i podgrzewaj aż pojawi się złoty karmel. Dodaj 50 g obranych orzechów włoskich i dokładnie wymieszaj. Następnie wylej to na silikonową matę i pozostaw do wystudzenia.
  2. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
  3. Umieść 400 ml mleka, 200 g śmietanki 36%, 6 żółtek, 50 g cukru oraz szczyptę soli. Zamknij pokrywę kielicha.
  4. Wymieszaj.
  5. Dodaj 300 g kajmaku. Zamknij pokrywę kielicha.
  6. Posiekaj.
  7. Przelej wszystko do foremek do lodu i pozostaw do wystudzenia, a następnie umieść w zamrażalniku na 12 godzin.
  8. Umieść zamrożony krem w kielichu. Zamknij pokrywę kielicha.
  9. Posiekaj.
  10. Zgarnij szpatułką na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
  11. Posiekaj.
  12. Orzechy w karmelu połam na kawałki i dodaj do lodów. Całość wymieszaj szpatułką i podawaj. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®