Lasagne


5 porcje 60 min

To klasyczne włoskie danie zawsze wyjdzie gdy skorzystasz z przepisu Kohersen Mycook.

Pobierz przepis

Składniki

  • 4 Ł oliwy
  • 600 g mięsa mielonego (300 g wołowego, 300 g wieprzowego )
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • cukier
  • zioła prowansalskie
  • 200 g sera żółtego startego
  • makaron do lasagne
  • 4 Ł mąki
  • 3 Ł masła
  • 450 ml mleka
  • 0,5 ł startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Do naczynia głównego włożyć grubo pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, grubo pokrojoną marchewkę, selera naciowego. Wlać oliwę.
  2. ikona_czas

    5 min

    ikona_temperatura

    100°C

  3. Po zagotowaniu zmiksować całość.
  4. ikona_czas

    30 s

    ikona_obroty

    5

  5. W międzyczasie na patelni, na oliwie podsmażyć mielone mięso.
  6. Usmażone mięso dodać do naczynia głównego z warzywami.
  7. ikona_czas

    10 min

    ikona_temperatura

    100°C

    ikona_obroty

    4

  8. W rondelku zagotować bulion, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać z passatą pomidorową lub pomidorami z puszki.
  9. Pomidorowy bulion wlać do naczynia głównego z mięsem i warzywami. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i mieszanką ziół prowansalskich.
  10. ikona_czas

    45 min

    ikona_temperatura

    70°C

    ikona_obroty

    4

  11. Przygotować formę kwadratową, żaroodporną (20 x 30 cm), wysmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  12. Przygotować sos beszamelowy. W małym rondelku rozpuścić 3 łyżki masła, dodać mąkę, wymieszać energicznie, mieszając wlać powoli mleko. Zagotować na małym ogniu przez około 2 minuty. Doprawić świeżo startą gałką muszkatołową. Odstawić z ognia.
  13. W formie żaroodpornej układać kolejno płaty makaronu do lasagne (mogą nachodzić na siebie), cienką warstwę sosu beszamelowego, sos boloński z mięsem. Układać kolejno następne warstwy. Ostatnią warstwę z mięsem posypać żółtym serem. Przykryć naczynie folią aluminiową. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika lasagne musi odpocząć około 5 minut.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®