Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Lasagne
5 porcje 60 min
To klasyczne włoskie danie zawsze wyjdzie gdy skorzystasz z przepisu Kohersen Mycook.
Pobierz przepis
Składniki
- 4 Ł oliwy
- 600 g mięsa mielonego (300 g wołowego, 300 g wieprzowego )
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
- sól, pieprz świeżo mielony
- cukier
- zioła prowansalskie
- 200 g sera żółtego startego
- makaron do lasagne
- 4 Ł mąki
- 3 Ł masła
- 450 ml mleka
- 0,5 ł startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- Do naczynia głównego włożyć grubo pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, grubo pokrojoną marchewkę, selera naciowego. Wlać oliwę.
- Po zagotowaniu zmiksować całość.
- W międzyczasie na patelni, na oliwie podsmażyć mielone mięso.
- Usmażone mięso dodać do naczynia głównego z warzywami.
- W rondelku zagotować bulion, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać z passatą pomidorową lub pomidorami z puszki.
- Pomidorowy bulion wlać do naczynia głównego z mięsem i warzywami. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i mieszanką ziół prowansalskich.
- Przygotować formę kwadratową, żaroodporną (20 x 30 cm), wysmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Przygotować sos beszamelowy. W małym rondelku rozpuścić 3 łyżki masła, dodać mąkę, wymieszać energicznie, mieszając wlać powoli mleko. Zagotować na małym ogniu przez około 2 minuty. Doprawić świeżo startą gałką muszkatołową. Odstawić z ognia.
- W formie żaroodpornej układać kolejno płaty makaronu do lasagne (mogą nachodzić na siebie), cienką warstwę sosu beszamelowego, sos boloński z mięsem. Układać kolejno następne warstwy. Ostatnią warstwę z mięsem posypać żółtym serem. Przykryć naczynie folią aluminiową. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika lasagne musi odpocząć około 5 minut.