Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Kurczak w teryaki, pak-choi i kuskus z kalafiora
4 porcje 30 min
O tym jak łatwo przygotować marynatę do kurczaka o intensywnym, oryginalnym smaku…Ten przepis jest bardzo prosty, szybki i nie potrzeba nam żadnych sztucznych mieszanek przypraw w torebce. Kalafiora szybko zblendujemy w robocie i mamy nowy dodatek do wielu innych potraw…
Pobierz przepis
Składniki
- Składniki:
- 6 udek z kurczaka bez skóry ( można zamarynować większą porcję – marynata starczy na około 10-12 udek )
- Marynata:
- 4 ząbki czosnku
- 5cm imbiru
- 3cm papryczki chilli
- 50ml sosu sojowego
- 25ml octu ryżowego
- 70-80ml sosu teryaki
- Kuskus z kalafiora:
- ½ szt kalafiora podzielonego na różyczki
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- Kapusta PAK-CHOI
- 1szt kapusty pak-choi pokrojona na cztery części ( wzdłuż )
- olej rzepakowy do smażenia
- 30ml wody
- łyżka sosu sojowego
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
- Dodatki do dania: świeża kolendra, uprażone ziarna sezamu, limonka
Przygotowanie
- Do naczynia głównego wrzuć czosnek, imbir i chilli
- Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, sos teryaki i zagotuj
- Wystudź marynatę i następnie zamarynuj udka z kurczaka w temperaturze pokojowej przez około 2-3h
- Opcja I: Kurczaka usmaż na patelni, następnie pokrój w małe kawałki i obsmaż jeszcze chwilę obtaczając go na patelni w marynacie
- Opcja II: Udka z kurczaka możesz także przygotować na parze – zamarynowane udka ugotuj na parze ( mięso jest delikatniejsze ) – do naczynia głownego wlej litr wody, na metalowym naczyniu parowara umieść udka w marynacie.
- W międzyczasie przygotuj kalafiora – różyczki z kalafiora zblenduj w robocie na drobno
- Gotowy kuskus z kalafiora upraż na patelni dodając łyżkę masła i ząbek czosnku, mieszaj i upraż aby miał jasno-złoty kolor Kapustę pak-choi podzieloną na 4 części usmaż na patelni na oleju na wysokiej temperaturze smażenia tak aby nabrała złotego koloru, dolej wodę i po chwili oblej kapustę olejem sezamowym i wymieszaj Ciepłego kurczaka pokrój w małe kawałki, kalafiora i pak-choi możesz skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą i sezamem