Kurczak w teryaki, pak-choi i kuskus z kalafiora


4 porcje 30 min

O tym jak łatwo przygotować marynatę do kurczaka o intensywnym, oryginalnym smaku…Ten przepis jest bardzo prosty, szybki i nie potrzeba nam żadnych sztucznych mieszanek przypraw w torebce. Kalafiora szybko zblendujemy w robocie i mamy nowy dodatek do wielu innych potraw…

Pobierz przepis

Składniki

  • Składniki:
  • 6 udek z kurczaka bez skóry ( można zamarynować większą porcję – marynata starczy na około 10-12 udek )
  • Marynata:
  • 4 ząbki czosnku
  • 5cm imbiru
  • 3cm papryczki chilli
  • 50ml sosu sojowego
  • 25ml octu ryżowego
  • 70-80ml sosu teryaki
  • Kuskus z kalafiora:
  • ½ szt kalafiora podzielonego na różyczki
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • Kapusta PAK-CHOI
  • 1szt kapusty pak-choi pokrojona na cztery części ( wzdłuż )
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 30ml wody
  • łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego
  • Dodatki do dania: świeża kolendra, uprażone ziarna sezamu, limonka

Przygotowanie

  1. Do naczynia głównego wrzuć czosnek, imbir i chilli
  2. ikona_czas

    15 sek

    ikona_obroty

    6

  3. Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, sos teryaki i zagotuj
  4. ikona_czas

    3 min

    ikona_temperatura

    70

    ikona_obroty

    2

  5. Wystudź marynatę i następnie zamarynuj udka z kurczaka w temperaturze pokojowej przez około 2-3h
  6. Opcja I: Kurczaka usmaż na patelni, następnie pokrój w małe kawałki i obsmaż jeszcze chwilę obtaczając go na patelni w marynacie
  7. Opcja II: Udka z kurczaka możesz także przygotować na parze – zamarynowane udka ugotuj na parze ( mięso jest delikatniejsze ) – do naczynia głownego wlej litr wody, na metalowym naczyniu parowara umieść udka w marynacie.
  8. ikona_czas

    120

    ikona_temperatura

    25

    ikona_obroty

    3

  9. W międzyczasie przygotuj kalafiora – różyczki z kalafiora zblenduj w robocie na drobno
  10. ikona_czas

    30 sek

    ikona_obroty

    6

  11. Gotowy kuskus z kalafiora upraż na patelni dodając łyżkę masła i ząbek czosnku, mieszaj i upraż aby miał jasno-złoty kolor Kapustę pak-choi podzieloną na 4 części usmaż na patelni na oleju na wysokiej temperaturze smażenia tak aby nabrała złotego koloru, dolej wodę i po chwili oblej kapustę olejem sezamowym i wymieszaj Ciepłego kurczaka pokrój w małe kawałki, kalafiora i pak-choi możesz skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą i sezamem

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®