Kurczak duszony z grzybami


3 porcje 5 godzin (z marynowaniem)

Danie kuchni południowo-wschodniej Azji

Pobierz przepis

Składniki

  • 500 g mięsa z podudzia z kurczaka, bez kości, pokrojonego na kawałki (3-4 cm)
  • 50 ml sosu ostrygowego
  • 30 ml ciemnego sosu sojowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 20 g świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 30 ml oleju sezamowego
  • 200 ml wody, plus dodatkowe 3 łyżki wody
  • 20 suszonych grzybów, umytych, namoczonych do miękkości, pozbawionych trzonów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 mała szalotka, pokrojona szalotka, do dekoracji

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj razem kurczaka, sos ostrygowy i ciemny sos sojowy. Przechowuj w chłodnym miejscu lub odstaw do lodówki na co najmniej 1-2 godziny.
  2. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  3. Włóż ząbki czosnku i imbir.
  4. Posiekaj.
  5. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha.
  6. Dodaj olej sezamowy.
  7. Smaż saute.
  8. Dodaj 50 g wody i grzyby.
  9. Smaż saute.
  10. Dodaj marynowanego kurczaka i marynatę.
  11. Smaż saute.
  12. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody, a następnie dodaj do kielicha do gotowania.
  13. Smaż saute.
  14. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®