Kurczak Kung Po


3 porcje 42 minuty

Kuchnia południowo-wschodniej Azji

Pobierz przepis

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
  • 30 ml sosu ostrygowego
  • 20 ml ciemnego sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 ml oleju sezamowego
  • 20 g świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 15 suszonych papryczek chilli, opłukanych, pozbawionych nasion, moczonych przez 5 minut i pokrojonych na kawałki o długości 3 cm
  • 10 g brązowego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (skrobia)
  • 1 łyżka wody
  • 50 g cebuli, pokrojonej w piórka
  • 50 g prażonych orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Przygotuj miskę i włóż do niej kurczaka, sos ostrygowy i ciemny sos sojowy, a następnie wymieszaj je i wstaw w ten sposób zamarynowanego kurczaka do lodówki na 30 minut.
  2. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  3. Umieść ząbki czosnku w kielichu do gotowania.
  4. Posiekaj.
  5. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Zamocuj mieszadło saute.
  6. Dodaj 30 ml oleju sezamowego, 20 g imbiru i suszoną paprykę chili.
  7. Smaż saute.
  8. Dodaj marynowanego kurczaka, marynatę, brązowy cukier i sól.
  9. Smaż saute.
  10. Dodaj mieszankę mąki kukurydzianej, cebulę i pozostałą mieszankę suszonych chili.
  11. Smaż saute.
  12. Posyp orzechami nerkowca lub orzeszkami ziemnymi i podawaj na gorąco. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®