Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Kruche tarteletki orzechowo-czekoladowe
5 porcje 7 min
Proporcje na około 5 foremek lub okrągłą formę do tarty. Kruche ciasto można również przygotować w prostokątnej formie o wymiarach około 20x30
Pobierz przepis
Składniki
- Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 150g zimnego masła
- 100g orzechów włoskich
- 50g cukru
- jajko
- szczypta soli
- Krem:
- 150g masła orzechowego ( możesz przygotować w robocie )
- 120ml śmietanki 30%
- 100g czekolady gorzkiej
- 150g czekolady mlecznej
- + dodatki ( bakalie lub orzechy do posypania )
Przygotowanie
- W naczyniu głównym robota zmiksować na drobno orzechy
- Do zmiksowanych orzechów dodać wszystkie składniki na ciasto, wymieszać
- Za pomocą łopatki wyjąć ciasto, zlepić w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 40 minut
- • Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować ( może się kruszyć ). Ciastem wyłożyć formę ( „pozaklejać dziury”), ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić do lodówki na około 20 minut Rozgrzać piekarnik – 170stopni Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut, wystudzić
- Do naczynia głównego wlać śmietankę, podgrzać. Gdy śmietanka będzie ciepła dodać pokruszoną czekoladę
- Na wystudzone ciasto nałożyć cienką warstwę masła orzechowego, wlać krem czekoladowy, posypać ciasto pokruszonymi orzechami i wstawić tartaletki ( tartę ) na kilka godzin do lodówki