Kruche tarteletki orzechowo-czekoladowe


5 porcje 7 min

Proporcje na około 5 foremek lub okrągłą formę do tarty. Kruche ciasto można również przygotować w prostokątnej formie o wymiarach około 20x30

Pobierz przepis

Składniki

  • Ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g cukru
  • jajko
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 150g masła orzechowego ( możesz przygotować w robocie )
  • 120ml śmietanki 30%
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 150g czekolady mlecznej
  • + dodatki ( bakalie lub orzechy do posypania )

Przygotowanie

  1. W naczyniu głównym robota zmiksować na drobno orzechy
  2. ikona_czas

    15 sek

    ikona_obroty

    7

  3. Do zmiksowanych orzechów dodać wszystkie składniki na ciasto, wymieszać
  4. ikona_czas

    50 sek.

    ikona_obroty

    5

  5. Za pomocą łopatki wyjąć ciasto, zlepić w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 40 minut
  6. • Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować ( może się kruszyć ). Ciastem wyłożyć formę ( „pozaklejać dziury”), ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić do lodówki na około 20 minut Rozgrzać piekarnik – 170stopni Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut, wystudzić
  7. Do naczynia głównego wlać śmietankę, podgrzać. Gdy śmietanka będzie ciepła dodać pokruszoną czekoladę
  8. ikona_czas

    5 min

    ikona_temperatura

    50

    ikona_obroty

    1

  9. Na wystudzone ciasto nałożyć cienką warstwę masła orzechowego, wlać krem czekoladowy, posypać ciasto pokruszonymi orzechami i wstawić tartaletki ( tartę ) na kilka godzin do lodówki

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®