Krem z selera z gruszką


4 porcje 35 min

Oryginalny w smaku słodki przepis na zupę krem.

Pobierz przepis

Składniki

  • 2 szalotki lub zwykłe, małe cebule
  • ząbek czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 nieduży ziemniak ( u mnie słodki ziemniak – batat )
  • bulwa selera średniej wielkości
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 250ml mleka 2%
  • gruszka pokrojona w ćwiartki
  • Przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczki majeranku, świeżo tarta gałka muszkatołowa, łyżeczka cukru z wanilią

Przygotowanie

  1. W robocie rozdrobnić – szalotki, czosnek i seler naciowy.
  2. ikona_czas

    15 sek.

    ikona_obroty

    6

  3. Dodać masło i podsmażyć składniki.
  4. ikona_czas

    2 min

    ikona_temperatura

    90

  5. Do robota wrzucić pokrojony w grubą kostkę seler i ziemniak
  6. ikona_czas

    4 min

    ikona_temperatura

    90

  7. Wlać bulion, ustawić parametry gotowania
  8. ikona_czas

    25 min

    ikona_temperatura

    90

    ikona_obroty

    1

  9. Po ugotowaniu zupy dolać mleko i całość zblendować na gładki krem
  10. ikona_czas

    1,5 min

    ikona_obroty

    turbo

  11. Przygotować gruszkę – na rozgrzanej suchej patelni uprażyć pokrojoną w ćwiartki gruszkę i podawać z zupą Krem świetnie komponuje się również z olejem sezamowym i orzechami

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®