Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Krem z pieczonej marchewki i batata
3 porcje 1,15h
Aromatyczna kremowa zupa z marchwi i batatów.
Pobierz przepis
Składniki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 cm świeżego korzenia imbiru
- 4 marchewki
- 2 średniej wielkości - bataty
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki oleju kokosowego
- puszka mleka kokosowego
- przyprawy: sól, pieprz, ostra, mielona papryka, mielona kolendra, mielona kurkuma
Przygotowanie
- Obrane marchewki i bataty pokroić w kawałki, natrzeć solą i oliwą, włożyć w naczynie do pieczenia i piec w piekarniku do miękkości przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni
- Cebule, czosnek i imbir drobno posiekać
- W garnku z grubym dnem - rozpuścić olej kokosowy i dodać posiekane - cebulę, czosnek i imbir. Podsmażyć na małym ogniu do miękkości.
- Dodać upieczone marchewki i bataty, przyprawy i całość podsmażyć jeszcze przez około 3 minuty mieszając składniki co jakiś czas
- Wlać bulion warzywny lub wodę tak, aby zakryło warzywa. Gotować na średnim ogniu przez około 30 minut
- Dodać puszkę mleka kokosowego i zagotować jeszcze przez 15 minut
- Gorącą zupę wlewać do blendera i miksować na gładki krem przez 1 minutę na prędkości 6
- Gotowy krem przełożyć do innego naczynia. Gorącą zupę można zapasteryzować w czystym słoiku lub spożyć w przeciągu trzech dni