Kluski leniwe z kokosem


4 porcje 1 min 20 sek.

Kokos jest bardzo popularny w ostatnich latach…Polecają go trenerki, dietetycy, specjaliści od żywienia… Rzadko stosuję go w swoich przepisach ale uwielbiam mleko kokosowe, które łatwo można przygotować w robocie. Postanowiłam klasyczne leniwe kluski wzbogacić w aromat mąki kokosowej… Wyszło pysznie!!! Niczym egzotyczny „polski” deser.

Pobierz przepis

Składniki

  • 300g sera twarogowego
  • 1 jajko
  • 60g mąki pszennej + do podsypywania
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4-5 łyżek mąki kokosowej
  • Sól
  • Do podania:
  • olej kokosowy do smażenia
  • cukier kokosowy

Przygotowanie

  1. W robocie utrzyj ser z jajkiem i szczyptą soli
  2. ikona_czas

    20 sek.

    ikona_obroty

    7

  3. Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i kokosową, włącz wyrabianie ciasta
  4. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    wyrabianie

  5. Z ciasta zagnieć kulę, jeśli jest rzadkie i się klei dodaj jeszcze mąki ( pszennej lub kokosowej ) Podziel ciasto na wałeczki i pokrój w romby Zagotuj wodę w garnku, posól i wrzucaj kluski. Gotuj je do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody Wystudzone kluseczki lekko podsmaż na patelni z olejem kokosowym

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®