Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Kluski leniwe z kokosem
4 porcje 1 min 20 sek.
Kokos jest bardzo popularny w ostatnich latach…Polecają go trenerki, dietetycy, specjaliści od żywienia… Rzadko stosuję go w swoich przepisach ale uwielbiam mleko kokosowe, które łatwo można przygotować w robocie. Postanowiłam klasyczne leniwe kluski wzbogacić w aromat mąki kokosowej… Wyszło pysznie!!! Niczym egzotyczny „polski” deser.
Pobierz przepis
Składniki
- 300g sera twarogowego
- 1 jajko
- 60g mąki pszennej + do podsypywania
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4-5 łyżek mąki kokosowej
- Sól
- Do podania:
- olej kokosowy do smażenia
- cukier kokosowy
Przygotowanie
- W robocie utrzyj ser z jajkiem i szczyptą soli
- Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i kokosową, włącz wyrabianie ciasta
- Z ciasta zagnieć kulę, jeśli jest rzadkie i się klei dodaj jeszcze mąki ( pszennej lub kokosowej ) Podziel ciasto na wałeczki i pokrój w romby Zagotuj wodę w garnku, posól i wrzucaj kluski. Gotuj je do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody Wystudzone kluseczki lekko podsmaż na patelni z olejem kokosowym