Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Kalafior w sosie serowym
2 porcje 50 minut
Pieczony kalafior w kremowym, białym sosie serowym
Pobierz przepis
Składniki
- 200 g sera gruyere lub sera cheddar, pokrojonego w kostkę
- 500 ml wody
- 1 kalafior (max. 1000 g), podzielony na różyczki
- 60 g mąki
- 60 g masła
- 500 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szczypty białego pieprzu
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
- Umieść 200 g sera. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Całość przełóż do miski.
- Wlej 500 ml wody do kielicha. Kalafiora umieść w koszyczku do gotowania, a następnie całość w kielichu. Zamknij pokrywę kielicha.
- Ugotuj.
- Wyjmij koszyczek.
- Wyczyść kielich do gotowania.
- Umieść 60 g mąki, 60 g masła, 500 ml mleka, 1/2 łyżeczkę soli oraz 2 szczypty białego pieprzu. Zamknij pokrywę kielicha.
- Wymieszaj.
- Dodaj 2 szczypty gałki muszkatołowej oraz 70 g sera. Zamknij pokrywę kielicha.
- Wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
- Umieść kalafiora na blaszce do pieczenia, polej sosem i posyp tartym serem. Piecz w piekarniku przez 10 minut lub do zarumienienia.
- Gotowe do podania. Smacznego!