Kalafior w sosie serowym


2 porcje 50 minut

Pieczony kalafior w kremowym, białym sosie serowym

Pobierz przepis

Składniki

  • 200 g sera gruyere lub sera cheddar, pokrojonego w kostkę
  • 500 ml wody
  • 1 kalafior (max. 1000 g), podzielony na różyczki
  • 60 g mąki
  • 60 g masła
  • 500 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty białego pieprzu
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
  2. Umieść 200 g sera. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Posiekaj.
  4. Całość przełóż do miski.
  5. Wlej 500 ml wody do kielicha. Kalafiora umieść w koszyczku do gotowania, a następnie całość w kielichu. Zamknij pokrywę kielicha.
  6. Ugotuj.
  7. Wyjmij koszyczek.
  8. Wyczyść kielich do gotowania.
  9. Umieść 60 g mąki, 60 g masła, 500 ml mleka, 1/2 łyżeczkę soli oraz 2 szczypty białego pieprzu. Zamknij pokrywę kielicha.
  10. Wymieszaj.
  11. Dodaj 2 szczypty gałki muszkatołowej oraz 70 g sera. Zamknij pokrywę kielicha.
  12. Wymieszaj.
  13. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  14. Umieść kalafiora na blaszce do pieczenia, polej sosem i posyp tartym serem. Piecz w piekarniku przez 10 minut lub do zarumienienia.
  15. Gotowe do podania. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®