Kakaowe ciasto biszkoptowe


4 porcje 40 minut

Ciasto biszkoptowe to lekkie ciasto przygotowywane z białek jaj, mąki i cukru. Uważa się, że jest to jedno z pierwszych niedrożdżowych ciast

Pobierz przepis

Składniki

  • 6 jajek, temperatura pokojowa, oddzielamy żółtka od białek
  • 170 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g kakao w proszku
  • 160 g cukru pudru
  • 60 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 6 kropli soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Zamocuj mieszadło motylkowe na ostrzu wielofunkcyjnym.
  2. Umieść przygotowane białka, 160 g cukru pudru i 6 kropli soku z cytryny w kielichu do gotowania.
  3. Wymieszaj.
  4. Dodaj żółtka.
  5. Wymieszaj.
  6. Masę przełóż do dużej miski, dodaj do niej 170 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 30 g kakao w proszku i krótko wymieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy.
  7. Dodaj 60 ml oleju i 100 ml mleka, ponownie wymieszaj łyżką i odstaw.
  8. Rozgrzej piekarnik do 160°C, przelej ciasto do tortownicy i wstaw tortownicę do piekarnika, a następnie piecz około 25 minut (czas pieczenia dostosuj do swojego piekarnika).
  9. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®