Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Kakaowe ciasto biszkoptowe
4 porcje 40 minut
Ciasto biszkoptowe to lekkie ciasto przygotowywane z białek jaj, mąki i cukru. Uważa się, że jest to jedno z pierwszych niedrożdżowych ciast
Pobierz przepis
Składniki
- 6 jajek, temperatura pokojowa, oddzielamy żółtka od białek
- 170 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g kakao w proszku
- 160 g cukru pudru
- 60 ml oleju
- 100 ml mleka
- 6 kropli soku z cytryny
Przygotowanie
- Zamocuj mieszadło motylkowe na ostrzu wielofunkcyjnym.
- Umieść przygotowane białka, 160 g cukru pudru i 6 kropli soku z cytryny w kielichu do gotowania.
- Wymieszaj.
- Dodaj żółtka.
- Wymieszaj.
- Masę przełóż do dużej miski, dodaj do niej 170 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 30 g kakao w proszku i krótko wymieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy.
- Dodaj 60 ml oleju i 100 ml mleka, ponownie wymieszaj łyżką i odstaw.
- Rozgrzej piekarnik do 160°C, przelej ciasto do tortownicy i wstaw tortownicę do piekarnika, a następnie piecz około 25 minut (czas pieczenia dostosuj do swojego piekarnika).
- Gotowe do podania! Smacznego!