Jesienna zupa z dyni i pieczonej papryki


4 porcje 45 min

Rozgrzewający sposób na jesienne popołudnie

Pobierz przepis

Składniki

  • 400g pokrojonej w kostkę dyni
  • 3 małe, pokrojone marchewki
  • 3 pokrojone, średniej wielkości pomidory ( np. pomarańczowe, w sezonie )
  • 3 upieczone, pozbawione skóry papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 500-600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, suszony lub świeży tymianek, świeża natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Papryki pieczemy w całości, wyjmujemy, przykrywamy na kilka minut folią aluminiową, a następnie zdejmujemy z nich skórkę.
  2. ikona_czas

    15 min

    ikona_temperatura

    200

  3. W naczyniu głównym umieszczamy składniki : pokrojoną, dynię, marchewkę, pomidory, ząbki czosnku i masło.
  4. ikona_czas

    4 min

    ikona_temperatura

    100

  5. Dodajemy upieczone papryki, wlewamy bulion ( tak aby zakryć warzywa ) i gotujemy.
  6. ikona_czas

    30 min

    ikona_temperatura

    100

    ikona_obroty

    2

  7. Zupę doprawiamy według własnych upodobań i miksujemy na gładki krem.
  8. Podajemy z grzankami lub bagietką i świeżą natką pietruszki (idealnie smakuje także z pokruszonym serem feta lub kozim).

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®