Gruszki w sosie waniliowym


4 porcje 25 min

Fajny przepis na słodki deser z Kohersen Mycook.

Pobierz przepis

Składniki

  • 400 g soczystych, dojrzałych gruszek
  • 60 g cukru
  • 600 ml wody
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 0,5 laski sproszkowanej wanilii lub cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

Przygotowanie

  1. Gruszki obrać ze skórki, podzielić na połówki, wydrążyć gniazda z nasionami. Do naczynia głównego wlać 600 ml wody, na misy do gotowania na parze ułożyć gruszki, posypać je cukrem.
  2. ikona_czas

    20 min

    ikona_temperatura

    120°C

    ikona_obroty

    2

  3. Uparowane gruszki odstawić do wystudzenia.
  4. Pozostawić w naczyniu głównym 50 ml syropu z gotowania gruszek, dodać mleko, żółtko, jajko, mąkę, wanilię.
  5. ikona_czas

    5 min

    ikona_temperatura

    90°C

    ikona_obroty

    5

  6. Ostudzić gotowy sos, zimnym sosem zalać gruszki, przybrać konfiturami z truskawek lub poziomek.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®