Gofry na słodko


6+ porcje 30 min

Nie tylko dla najmłodszych…Takie gofry to smaczna baza do owoców z bitą śmietaną lub kremem czekoladowym…

Pobierz przepis

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
  • 2 jaja ( oddzielić żółtka od białek )
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego ( do smarowania gofrownicy )

Przygotowanie

  1. W naczyniu założyć motylek. Wbić białka z jajek i ubić na pianę - 1 minuta, prędkość 4. Ubite białka przełożyć do szklanej miski.
  2. Do naczynia z motylkiem dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać ze sobą - 1 minuta, prędkość 3.
  3. Przelać do szklanej miski z białkiem i wymieszać drewnianą łyżką na jednolite ciasto.
  4. Ciasto pozostawić na 15 minut aby odpoczęło.
  5. Ciasto nakładać na rozgrzana gofrownicę. Piec gofry około 4 min lub czas podany w urządzeniu ( w zależności od gofrownicy i jej temperatury).
  6. Gotowe gofry studzić na blaszce lub metalowej kratownicy.
  7. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®