Fettuccine carbonara


3 porcje 30 minut

Carbonara z fettuccine i włoskim boczkiem

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 jajko, ubite
  • 1 żółtko
  • 20 ml mleka
  • 50 g sera parmezan lub pecorino
  • 50 g masła
  • 50 g boczku włoskiego, np. pancetty, pokrojonego w kostkę
  • 120 g makaronu fettuccine (lub innego makaronu)
  • 1 l wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Umieść 50 g sera. Zamknij pokrywę kielicha.
  2. Posiekaj.
  3. Całość przełóż do dużej miski i odstaw na bok. W kielichu umieść jajko, żółtko i 20 ml mleka.
  4. Posiekaj.
  5. Przełóż do miski z serem. W kielichu umieść 50 g masła i 50 g pancetty.
  6. Wymieszaj.
  7. Przełóż do miski z serem i mieszanką jajeczną. Wyczyść kielich do gotowania. W kielichu umieść 1 l wody. Zamknij pokrywę kielicha.
  8. Duś.
  9. Dodaj 120 g makaronu fettuccine I wymieszaj szpatułką. Zamknij pokrywę kielicha.
  10. Duś.
  11. "Odcedź ugotowany makaron. Wyczyść kielich do gotowania. W kielichu umieść ugotowany makaron, wcześniej przygotowaną mieszankę, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Zamknij pokrywę kielicha.
  12. Smaż saute.
  13. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®