Faszerowane bakłażany


4 porcje 20 min

Bakłażany są dobre na każdą okazję. Można je grillować, zapiekać i przygotowywać z farszem. Idealnie smakują z mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Proponuję moja wersję nadziewanych bakłażanów, które przygotowałam z gulaszem z warzywami. Smaku dodają przyprawy kuchni arabskiej…

Pobierz przepis

Składniki

  • 4 bakłażany ( wydrążone w środku i przekrojone wzdłuż )
  • 2 cebule szalotki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • 2 cm papryczki chilli
  • 2-3 cm imbiru
  • 100g czerwonej ( pomarańczowej ) soczewicy
  • 1 mała puszka fasoli adzuki
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 200ml bulionu warzywnego
  • Przyprawy: kmin rzymski, papryka wędzona, kolendra mielona, cynamon mielony, anyż mielony ( po 1 małej łyżeczce przypraw ) Przyprawy utrzyj na mieszankę w moździerzu

Przygotowanie

  1. W naczyniu głównym rozdrobnić – cebulę, czosnek, por, chilli i imbir
  2. ikona_czas

    15 sek

    ikona_obroty

    7

  3. Składniki podsmażyć
  4. ikona_czas

    3 min

    ikona_temperatura

    90

  5. Wlej bulion, przecier pomidorowy, dodaj soczewicę i fasolę. Dodaj przyprawy utarte w moździerzu i włącz parametry gotowania
  6. ikona_czas

    20 min

    ikona_temperatura

    100

    ikona_obroty

    3

  7. Gotowym gulaszem faszeruj bakłażanu i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 10 -15 minut.
  8. Pozostały farsz ( jeśli zostanie ) możesz wykorzystać jako samodzielne danie wegetariańskie lub podawać z dowolnym mięsem.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®