Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Faszerowane bakłażany
4 porcje 20 min
Bakłażany są dobre na każdą okazję. Można je grillować, zapiekać i przygotowywać z farszem. Idealnie smakują z mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Proponuję moja wersję nadziewanych bakłażanów, które przygotowałam z gulaszem z warzywami. Smaku dodają przyprawy kuchni arabskiej…
Pobierz przepis
Składniki
- 4 bakłażany ( wydrążone w środku i przekrojone wzdłuż )
- 2 cebule szalotki
- 2-3 ząbki czosnku
- biała część pora
- 2 cm papryczki chilli
- 2-3 cm imbiru
- 100g czerwonej ( pomarańczowej ) soczewicy
- 1 mała puszka fasoli adzuki
- 200g przecieru pomidorowego
- 200ml bulionu warzywnego
- Przyprawy: kmin rzymski, papryka wędzona, kolendra mielona, cynamon mielony, anyż mielony ( po 1 małej łyżeczce przypraw ) Przyprawy utrzyj na mieszankę w moździerzu
Przygotowanie
- W naczyniu głównym rozdrobnić – cebulę, czosnek, por, chilli i imbir
- Składniki podsmażyć
- Wlej bulion, przecier pomidorowy, dodaj soczewicę i fasolę. Dodaj przyprawy utarte w moździerzu i włącz parametry gotowania
- Gotowym gulaszem faszeruj bakłażanu i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 10 -15 minut.
- Pozostały farsz ( jeśli zostanie ) możesz wykorzystać jako samodzielne danie wegetariańskie lub podawać z dowolnym mięsem.