Falafel z kalafiorem


4 porcje 20 min

Jeśli zostanie Ci kawałek kalafiora nigdy go nie wyrzucaj, bo pozbawisz się możliwości spróbowania najlepszych kotlecików z jego dodatkiem

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 300g suszej ciecierzycy ( ciecierzycę należy zalać wodą i zostawić na noc )
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: drobno posiekana natka pietruszki, drobno posiekana świeża kolendra
  • przyprawy: 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego ( kuminu ), 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, suszone chilli, ½ łyżeczka sody, sól

Przygotowanie

  1. Różyczki kalafiora rozdrobnij w naczyniu głównym robota. Przełóż do innego naczynia.
  2. ikona_czas

    10 sek

    ikona_obroty

    6

  3. Wcześniej namoczoną ciecierzycę odsącz z wody. Wrzuć do naczynia głównego i miksuj z pomocą czarnej łopatki (ciecierzycę w tej postaci należy miksować długo do uzyskania odpowiedniej konsystencji na falafel).
  4. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    7

  5. Dodaj pozostałe składniki, kalafiora, przyprawy i ponownie zmiksuj.
  6. ikona_czas

    20 sek

    ikona_obroty

    8

  7. Z gotowej masy uformuj małe kuleczki lub kotleciki i usmaż na głębokim tłuszczu (około 3 min na złoto-brązowy kolor). Kuleczki lub kotleciki mają mieć twardą, chrupiącą skorupkę a wewnątrz miękkie nadzienie z ciecierzycy. Podawaj z ulubioną sałatką i dressingiem jogurtowym ze świeżymi ziołami (idealnie smakują także z hummusem i chlebkiem typu pita).

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®