Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Falafel z kalafiorem
4 porcje 20 min
Jeśli zostanie Ci kawałek kalafiora nigdy go nie wyrzucaj, bo pozbawisz się możliwości spróbowania najlepszych kotlecików z jego dodatkiem
Pobierz przepis
Składniki
- 1 główka kalafiora
- 300g suszej ciecierzycy ( ciecierzycę należy zalać wodą i zostawić na noc )
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- opcjonalnie: drobno posiekana natka pietruszki, drobno posiekana świeża kolendra
- przyprawy: 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego ( kuminu ), 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, suszone chilli, ½ łyżeczka sody, sól
Przygotowanie
- Różyczki kalafiora rozdrobnij w naczyniu głównym robota. Przełóż do innego naczynia.
- Wcześniej namoczoną ciecierzycę odsącz z wody. Wrzuć do naczynia głównego i miksuj z pomocą czarnej łopatki (ciecierzycę w tej postaci należy miksować długo do uzyskania odpowiedniej konsystencji na falafel).
- Dodaj pozostałe składniki, kalafiora, przyprawy i ponownie zmiksuj.
- Z gotowej masy uformuj małe kuleczki lub kotleciki i usmaż na głębokim tłuszczu (około 3 min na złoto-brązowy kolor). Kuleczki lub kotleciki mają mieć twardą, chrupiącą skorupkę a wewnątrz miękkie nadzienie z ciecierzycy. Podawaj z ulubioną sałatką i dressingiem jogurtowym ze świeżymi ziołami (idealnie smakują także z hummusem i chlebkiem typu pita).