Falafel


6+ porcje 1 godzina 25 minut

Wegetariańskie klopsiki z groszku i ciecierzycy z aromatycznymi ziołami

Pobierz przepis

Składniki

  • 270 g zielonego groszku, namoczonego przez noc
  • 90 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g cebuli, pokrojonej na ćwiartki
  • 5 gałązek świeżej kolendry, grubo posiekanej
  • 10 gałązek świeżej pietruszki, same liście
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Umieść w kielichu do gotowania namoczony groszek, namoczoną ciecierzycę, czosnek, 300 g cebuli, świeżą kolendrę, pietruszkę, 2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki mąki, ½ łyżeczki kminku, 1 łyżeczkę mielonej kolendry, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
  3. Posiekaj.
  4. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha.
  5. Zmiksuj.
  6. Przełóż do miski i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
  7. Wlej olej słonecznikowy do głębokiego naczynia do smażenia (jak do smażenia pączków).
  8. Nabierz 1 czubatą łyżkę mieszanki i używając drugiej łyżki, uformuj falafel i wrzuć do gorącego oleju. Smaż falafel na złoty kolor do osiągnięcia chrupkości. Odsącz na papierowych ręcznikach.
  9. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®