Chlebek bananowy


5 porcje 60 min

Ten przepis znajdzie się na liście moich ulubionych. Bardzo dojrzałe, aż czarne banany ( bo takie podobno są najlepsze ) połączyłam z awokado i masłem orzechowym aby upiec prosty i szybki deser – słodki chlebek. Idealny na drugie śniadanie i nie tylko. Polecam wyjątkowo!

Pobierz przepis

Składniki

  • 2 bardzo dojrzałe ( czarne ) banany ( około 250g. )
  • dojrzałe awokado ( ok. 130g. )
  • 1 duże jajko
  • 70g cukru trzcinowego lub miodu
  • 50g masła 83% + łyżeczka do posmarowania foremki
  • 130g masła orzechowego
  • 150g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta: cynamonu, gałki muszkatołowej, anyżu mielonego
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik 170 stopni ( termoobieg – 160 stopni Banany i awokado umieść w naczyniu miksującym
  2. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    4

  3. Dodaj cukier i jajko i ponownie zmiksuj
  4. ikona_czas

    45 sek.

    ikona_obroty

    4

  5. Wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodaj do naczynia miksującego.
  6. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    4

  7. Rozpuść w rondelku zwykłe masło wraz z masłem orzechowym na gładki płyn i dolej przez otwór do naczynia miksującego
  8. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    4

  9. Ciasto przełóż do foremki prostokątnej ( około 16cm ) wysmarowanej masłem Piecz 45-50 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®