Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Chlebek bananowy
5 porcje 60 min
Ten przepis znajdzie się na liście moich ulubionych. Bardzo dojrzałe, aż czarne banany ( bo takie podobno są najlepsze ) połączyłam z awokado i masłem orzechowym aby upiec prosty i szybki deser – słodki chlebek. Idealny na drugie śniadanie i nie tylko. Polecam wyjątkowo!
Pobierz przepis
Składniki
- 2 bardzo dojrzałe ( czarne ) banany ( około 250g. )
- dojrzałe awokado ( ok. 130g. )
- 1 duże jajko
- 70g cukru trzcinowego lub miodu
- 50g masła 83% + łyżeczka do posmarowania foremki
- 130g masła orzechowego
- 150g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta: cynamonu, gałki muszkatołowej, anyżu mielonego
- szczypta soli
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik 170 stopni ( termoobieg – 160 stopni Banany i awokado umieść w naczyniu miksującym
- Dodaj cukier i jajko i ponownie zmiksuj
- Wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodaj do naczynia miksującego.
- Rozpuść w rondelku zwykłe masło wraz z masłem orzechowym na gładki płyn i dolej przez otwór do naczynia miksującego
- Ciasto przełóż do foremki prostokątnej ( około 16cm ) wysmarowanej masłem Piecz 45-50 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.