Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Chleb serowy
4 porcje 2 godz. 30 min + 15 mi
Pyszny, słodki chleb, prosta przekąska i ciekawa propozycja na deser
Pobierz przepis
Składniki
- 25 g miękkiego masła
- 3 g soli
- 165 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- 3 g drożdży (suchych)
- 100 g twarogu
- 100 g śmietany
- 300 g mąki (pełnoziarnistej)
Przygotowanie
- Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania.
- Umieść w kielichu do gotowania 300 g mąki, 165 ml mleka, 1 jajko, 40 g cukru pudru, 3 g soli, 3 g drożdży.
- Wyrabiaj ciasto.
- Dodaj 25 g masła.
- Wyrabiaj ciasto.
- Przełóż ciasto do miski, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Sprawdzać stan ciasta podczas wyrastania.
- Rozdziel ciasto na małe porcje (każda porcja około 95 g) i ugniataj je rękoma na gładką masę. Następnie przykryj je folią i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 170℃.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia, umieść wyrośnięte ciasto w blasze, włóż do piekarnika i piecz około 16 minut (dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika).
- Wyczyść kielich do gotowania, zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
- Umieść 100 g sera w kielichu do gotowania.
- Posiekaj.
- Dodaj 100 g śmietany i 10 g cukru pudru.
- Posiekaj.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego, gdy upieczone chlebki ostygną, pokrój na 4 części i wyciśnij krem na nie.
- Gotowe do podania! Smacznego!