Chleb serowy


4 porcje 2 godz. 30 min + 15 mi

Pyszny, słodki chleb, prosta przekąska i ciekawa propozycja na deser

Pobierz przepis

Składniki

  • 25 g miękkiego masła
  • 3 g soli
  • 165 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 3 g drożdży (suchych)
  • 100 g twarogu
  • 100 g śmietany
  • 300 g mąki (pełnoziarnistej)

Przygotowanie

  1. Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania.
  2. Umieść w kielichu do gotowania 300 g mąki, 165 ml mleka, 1 jajko, 40 g cukru pudru, 3 g soli, 3 g drożdży.
  3. Wyrabiaj ciasto.
  4. Dodaj 25 g masła.
  5. Wyrabiaj ciasto.
  6. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Sprawdzać stan ciasta podczas wyrastania.
  7. Rozdziel ciasto na małe porcje (każda porcja około 95 g) i ugniataj je rękoma na gładką masę. Następnie przykryj je folią i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  8. Rozgrzej piekarnik do 170℃.
  9. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, umieść wyrośnięte ciasto w blasze, włóż do piekarnika i piecz około 16 minut (dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika).
  10. Wyczyść kielich do gotowania, zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  11. Umieść 100 g sera w kielichu do gotowania.
  12. Posiekaj.
  13. Dodaj 100 g śmietany i 10 g cukru pudru.
  14. Posiekaj.
  15. Przełóż krem do rękawa cukierniczego, gdy upieczone chlebki ostygną, pokrój na 4 części i wyciśnij krem na nie.
  16. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®