Chili con carne


4 porcje 62 min

Chili Con Carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso. Przygotowałam tradycyjne Chili con Carne wzbogacając danie o nasz polski boczek wędzony i …gorzką czekoladę. Koniecznie spróbuj.

Pobierz przepis

Składniki

  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g kiełbasy chorizo z papryką
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mielonej wołowiny (lub mięsa mielonego wieprzowo-wołowego)
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 20 ml sosu sojowego
  • 200 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 150 g fasoli z puszki
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • papryka ostra mielona, mielony kminek, cynamon, pieprz cayenne, cukier

Przygotowanie

  1. W naczyniu głównym umieść pokrojony boczek i chorizo.
  2. ikona_czas

    5 min

    ikona_temperatura

    100

  3. Przełóż usmażony boczek do innego naczynia. Na pozostałym tłuszczu w naczyniu miksującym usmaż cebulę i czosnek
  4. ikona_czas

    3 min

    ikona_temperatura

    100

  5. Dodaj zmieloną wołowinę
  6. ikona_czas

    4 min

    ikona_temperatura

    100

  7. Dodaj kolejno do naczynia – smażony wcześniej boczek, wlej bulion, pokrojone pomidory z puszki, czekoladę i sos sojowy.
  8. ikona_czas

    10 min

    ikona_temperatura

    100

    ikona_obroty

    2

  9. Do naczynia głównego dodaj – fasolę, kukurydzę, pokrojoną paprykę i przyprawy według uznania – wymieszaj i gotuj .
  10. ikona_czas

    40 min

    ikona_temperatura

    100

    ikona_obroty

    3

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®