Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Chili con carne
4 porcje 62 min
Chili Con Carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso. Przygotowałam tradycyjne Chili con Carne wzbogacając danie o nasz polski boczek wędzony i …gorzką czekoladę. Koniecznie spróbuj.
Pobierz przepis
Składniki
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g kiełbasy chorizo z papryką
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 400 g mielonej wołowiny (lub mięsa mielonego wieprzowo-wołowego)
- 200 ml bulionu wołowego
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 20 ml sosu sojowego
- 200 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 150 g fasoli z puszki
- 150 g kukurydzy z puszki
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- papryka ostra mielona, mielony kminek, cynamon, pieprz cayenne, cukier
Przygotowanie
- W naczyniu głównym umieść pokrojony boczek i chorizo.
- Przełóż usmażony boczek do innego naczynia. Na pozostałym tłuszczu w naczyniu miksującym usmaż cebulę i czosnek
- Dodaj zmieloną wołowinę
- Dodaj kolejno do naczynia – smażony wcześniej boczek, wlej bulion, pokrojone pomidory z puszki, czekoladę i sos sojowy.
- Do naczynia głównego dodaj – fasolę, kukurydzę, pokrojoną paprykę i przyprawy według uznania – wymieszaj i gotuj .