Bułki do hot dogów


2 porcje 3 godziny

Pieczywo idealnie nadające się do domowych hot dogów

Pobierz przepis

Składniki

  • 500 g mąki
  • 120 ml mleka, w temperaturze pokojowej
  • 180 ml wody
  • 5 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g cukru
  • 1 jajko
  • 40 g masła, w temperaturze pokojowej
  • jajko do posmarowania pieczywa

Przygotowanie

  1. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  2. "Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania. Umieść 120 ml mleka, 180 ml wody i 5 g suszonych drożdży. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Wymieszaj.
  4. Dodaj 500 g mąki, 1 łyżeczkę soli, 15 g cukru i 1 jajko. Zamknij pokrywę kielicha.
  5. Ugniataj.
  6. Dodaj 40 g masła. Zamknij pokrywę kielicha.
  7. Ugniataj.
  8. Przełóż ciasto do dużej miski i przykryj folią spożywczą, pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi objętość.
  9. Podziel ciasto na 10-12 porcji, rozwałkuj na płaskie owalne kształty, a następnie zroluj w długie paski.
  10. Umieść je na blasze do pieczenia, przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
  11. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180℃ przez 30 minut.
  12. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®