Bułeczki ziemniaczane


3 porcje 2 godziny

Łatwe bułeczki ziemniaczane

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 100 ml wody
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 150 g puree ziemniaczanego, ostygniętego
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki
  • ubite jajko lub roztopione masło do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Przygotowanie

  1. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i odstaw.
  2. Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania. Umieść w kielichu do gotowania 1 łyżeczkę suszonych drożdży, 100 ml wody i 50 g masła. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Podgrzej.
  4. Dodaj do kielicha do gotowania 150 g puree ziemniaczanego, 2 jajka, 50 g cukru, 1/2 łyżeczki soli i 500 g mąki. Zamknij pokrywę kielicha.
  5. Ugniataj.
  6. Przełóż ciasto do dużej miski i przykryj folią. Pozostaw na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  7. Po godzinie zagnieć ciasto i podziel na 12 równych części. Uformuj z każdej części kulkę i umieść je na blasze do pieczenia. Przykryj blachę wilgotną ściereczką i pozostaw do fermentacji na kolejne 30 minut.
  8. Rozgrzej piekarnik do 185℃. Posmaruj powierzchnię kulek z ciasta ubitym jajkiem lub roztopionym masłem. Następnie piecz w piekarniku przez około 15-20 minut.
  9. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®