Bezglutenowe brownie z batata


6+ porcje 3 min 45 sek.

Stworzyłam zdrowe ciasto ze słodkiego ziemniaka – batata. Jest to ciasto bezglutenowe i mało słodkie. Jest gęste w środku niczym tradycyjne, czekoladowe brownie…

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 50g brązowego cukru trzcinowego
  • 90ml oleju rzepakowego ( 1MK )
  • 250g puree z batata – 1 duży batat ( ugotowany batat w mleku do miękkości i zblendowany w robocie na gładko )
  • 100g mąki kokosowej
  • 50g mąki jaglanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sosy oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni (z funkcją termoobiegu). Tradycyjną podłużną foremkę wysmaruj masłem i oprósz mąką
  2. W robocie zmiksuj składniki banana, jajko, cukier
  3. ikona_czas

    30 sek

    ikona_obroty

    6

  4. Wlej olej, dodaj puree z batata, szczyptę soli
  5. ikona_czas

    15 sek.

    ikona_obroty

    6

  6. Wsyp mąkę kokosową i jaglaną, proszek i sodę. Wymieszaj całość używając również czarnej łopatki aby składniki były dokładnie wymieszane ze sobą
  7. ikona_czas

    3 min

    ikona_obroty

    6

  8. Ciasto przełóż do foremki. Piecz 45-50 min

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®