Żeberka barbecue


4 porcje 25 min

Klasyk wśród grillowanych dań. Do tego bardzo oryginalny sos na bazie majonezu wzbogacony oliwą truflową jako idealny dodatek do dań z grilla i nie tylko…

Pobierz przepis

Składniki

  • 1kg żeberek wieprzowych
  • łyżka kakao
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka oleju
  • sól
  • Marynata (sos):
  • 250ml ketchupu
  • 4 ząbki czosnku
  • szalotka
  • chilli
  • łyżka octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu worcester
  • Łyżka musztardy dijon
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • 50ml ulubionej whisky
  • łyżka oleju
  • szczypta kminu rzymskiego

Przygotowanie

  1. Wymieszaj z olejem składniki– kakao, paprykę słodką, paprykę ostrą, brązowy cukier i sól. Natrzyj pokrojone w porcje żeberka, zawiń folią i odstaw do lodówki na 2h
  2. Szalotkę, czosnek, chilli i kmin rzymski podsmaż na łyżce oleju w robocie Kohersen Mycook
  3. ikona_czas

    2 min

    ikona_temperatura

    90

    ikona_obroty

    3

  4. Gotowy sos przełóż do czystego naczynia
  5. WERSJA I: Żeberka ułóż na rozgrzanym grillu. Piec około 15minut z każdej strony. Gdy mięso ładnie się zrumieni, posmarować je sosem. Piec kolejne 10minut, aż sos lekko się skarmelizuje. Żeberka podawaj z resztą ciepłego lub zimnego sosu barbecue WERSJA II: Żeberka upiecz na grillu, marynując je wcześniej w całości sosu przez około 6 godzin

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®