Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Łosoś w sosie grzybowym
2 porcje 40 minut
Delikatny łosoś gotowany na parze z ziemniakami w sosie pieczarkowym
Pobierz przepis
Składniki
- 500 ml wody
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 30 g masła
- 4 filety z łososia, pozbawione skóry, po 120 - 200 g każdy
- 1 cytryna
- szczypta pieprzu
- 100 g szalotki, pokrojonej na pół
- 300 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 50 g białego wina wytrawnego
- 50 g śmietany 18 %
- 200 g sera topionego, w plastrach
- 200 g serka topionego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Przygotowanie
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
- Umieść 500 ml wody oraz 1 łyżeczkę soli. Ziemniaki umieść w koszyczku do gotowania, a następnie całość w kielichu.
- Delikatnie natłuść zestaw do gotowania na parze. Umieść filety z łososia. Przypraw pieprzem i solą oraz polej sokiem z cytryny. Następnie całość umieść na kielichu.
- Gotuj na parze.
- Zdejmij zestaw do gotowania na parze oraz wyjmij koszyczek.
- Zdejmij zestaw do gotowania na parze oraz wyjmij koszyczek.
- Umieść 100 g szalotki oraz 30 g masła. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Zgarnij szpatułką na dno kielicha. Dodaj 150 g pieczarek. Zamknij pokrywę kielicha.
- Smaż saute.
- Dodaj pozostałe 150 g pieczarek, 50 g wina oraz 50 g śmietany. Zamknij pokrywę kielicha.
- Duś.
- Dodaj 200 g sera w plastrach, 200 g serka, 1 łyżeczkę skórki z cytryny, 2 szczypty gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli i pieprzu. Zamknij pokrywę kielicha.
- Wymieszaj.
- Podawaj łososia z ziemniakami i sosem. Smacznego!