Łosoś w sosie grzybowym


2 porcje 40 minut

Delikatny łosoś gotowany na parze z ziemniakami w sosie pieczarkowym

Pobierz przepis

Składniki

  • 500 ml wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 30 g masła
  • 4 filety z łososia, pozbawione skóry, po 120 - 200 g każdy
  • 1 cytryna
  • szczypta pieprzu
  • 100 g szalotki, pokrojonej na pół
  • 300 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 50 g białego wina wytrawnego
  • 50 g śmietany 18 %
  • 200 g sera topionego, w plastrach
  • 200 g serka topionego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
  2. Umieść 500 ml wody oraz 1 łyżeczkę soli. Ziemniaki umieść w koszyczku do gotowania, a następnie całość w kielichu.
  3. Delikatnie natłuść zestaw do gotowania na parze. Umieść filety z łososia. Przypraw pieprzem i solą oraz polej sokiem z cytryny. Następnie całość umieść na kielichu.
  4. Gotuj na parze.
  5. Zdejmij zestaw do gotowania na parze oraz wyjmij koszyczek.
  6. Zdejmij zestaw do gotowania na parze oraz wyjmij koszyczek.
  7. Umieść 100 g szalotki oraz 30 g masła. Zamknij pokrywę kielicha.
  8. Posiekaj.
  9. Zgarnij szpatułką na dno kielicha. Dodaj 150 g pieczarek. Zamknij pokrywę kielicha.
  10. Smaż saute.
  11. Dodaj pozostałe 150 g pieczarek, 50 g wina oraz 50 g śmietany. Zamknij pokrywę kielicha.
  12. Duś.
  13. Dodaj 200 g sera w plastrach, 200 g serka, 1 łyżeczkę skórki z cytryny, 2 szczypty gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli i pieprzu. Zamknij pokrywę kielicha.
  14. Wymieszaj.
  15. Podawaj łososia z ziemniakami i sosem. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®