Bułeczki przenne


6+ porcje 80 min

Nic tak nie pobudza apetytu jak zapach świeżego pieczywa o poranku... Wyczaruj bułeczki w swoim piekarniku dzięki temu prostemu przepisowi.

Pobierz przepis

Składniki

  • 40g świeżych drożdży
  • 200ml ciepłej, przegotowanej wody
  • szczypta cukru
  • 500g przesianej mąki pszennej
  • 40ml oleju lub oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka
  • ziarna sezamu, maku lub pestki słonecznika

Przygotowanie

  1. W naczyniu głównym rozpuścić i podgrzać składniki - drożdże, wodę, cukier - 5 minut, 37 stopni, prędkość 2. Pozostawić na 10 min.
  2. Dodać mąkę, olej lub oliwę oraz sól. Wyrobić - czas 3 minuty, prędkość 4 z funkcją wyrobienia ciasta.
  3. Ciasto wyjąć z robota, zagnieść w jednolitą kulę i odstawić pod przykryciem na 20 minut.
  4. Z ciasta wyrobić jednakowe bułeczki.
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
  6. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (bułeczki przykryte można jeszcze pozostawić do wyrośnięcia na kilka minut).
  7. Przed pieczeniem posmarować bułeczki jajkiem wymieszanym z mlekiem i obsypać ulubionymi ziarnami.
  8. Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 25-30 minut.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®