Pierniczki


2 porcje 30 minut

Ciasteczka idealne na święta i do wspólnego spędzania czasu przy pieczeniu i dekorowaniu

Pobierz przepis

Składniki

  • 150 g masła, miękkiego
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 25 g miodu
  • 280 g mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 140 g cukru pudru
  • barwniki spożywcze

Przygotowanie

  1. Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta.
  2. Umieść 150 g masła, 70 g cukru, 1 jajko i 25 g miodu. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Wymieszaj.
  4. Dodaj 280 g mąki oraz 1 łyżeczkę przyprawy korzennej. Zamknij pokrywę kielicha.
  5. Ugniataj.
  6. Ciasto wyjmij i owiń folią. Ciasto umieść w lodówce na 1 godzinę.
  7. Wyczyść kielich do gotowania. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne i mieszadło motylkowe w kielichu.
  8. Umieść 2 białka oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Zamknij pokrywę kielicha.
  9. Ubijaj.
  10. Wyjmij mieszadło motylkowe. Dodaj 70 g cukru. Zamknij pokrywę kielicha.
  11. Wymieszaj.
  12. Dodaj 70 g cukru pudru. Zamknij pokrywę kielicha.
  13. Wymieszaj.
  14. Całość przełóż do miski. Wymieszaj z barwnikami spożywczymi, a następnie umieść w rękawie cukierniczym.
  15. Wyjmij ciasto z lodówki. Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Piecz w piekarniku w temperaturze 150℃ przez 15 minut.
  16. Ciasteczka wyjmij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia, a następnie dekoruj przygotowanym lukrem.
  17. Gotowe do podania. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®