Likier jajeczny


2 porcje 30

Słodki, świąteczny napój na bazie alkoholu

Pobierz przepis

Składniki

  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g śmietanki 36 %
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 70 ml alkoholu (rum, bourbon, whiskey)

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
  2. Umieść 6 żółtek oraz 100 g cukru. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Umieść 6 żółtek oraz 100 g cukru. Zamknij pokrywę kielicha. Wymieszaj. Zamocuj mieszadło motylkowe. Dodaj 500 ml mleka, 250 g śmietanki, 1/8 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki cynamonu, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz 50 ml alkoholu. Zamknij pokrywę kielicha.
  4. Duś.
  5. Dodaj 20 ml alkoholu. Całość wymieszaj za pomocą szpatułki.
  6. Gotowe do podania. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®