Nadziewany kurczak


2 porcje 1 godzina + 8 marynowania

Pieczony kurczak nadziewany warzywami

Pobierz przepis

Składniki

  • 100 g miodu
  • 30 g brązowego cukru
  • 50 ml wody
  • 30 g oleju roślinnego
  • 1 kurczak w całości, około 2 kg
  • 100 g cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 50 g selera, pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 50 g marchewki, pokrojonej w kostkę
  • 50 g cytryny
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 100 g bułki tartej

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
  2. Umieść 100 g miodu, 30 g brązowego cukru, 50 ml wody oraz 30 g oleju. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Wymieszaj.
  4. Pokrój cebulę, selera, czosnek, marchewkę oraz cytrynę w większą kostkę. Wszystko umieść w misce, a następnie umieść także kurczaka. Dodaj 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki tymianku i 2 łyżeczki rozmarynu. Całość polej przygotowanym sosem. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw do zamarynowania na 8 godzin.
  5. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i umieść na niej kurczaka.
  6. Przelej marynatę przez sitko. Płyn przelej do miski i odstaw. Warzywa umieść w kielichu i dodaj 100 g bułki tartej. Zamknij pokrywę kielicha.
  7. Posiekaj.
  8. Przygotowanym nadzieniem nadziej kurczaka, a następnie za pomocą pędzelka posmaruj kurczaka pozostawionym płynem z marynaty. Piecz w piekarniku w temperaturze 165℃ przez 30 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 175℃. Kilkukrotnie smaruj kurczaka marynatą.
  9. Gotowe do podania. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®