Tarta cebulowa


2 porcje 1 godzina 20 minut

Wykwintna tarta z nadzieniem cebulowym

Pobierz przepis

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 50 g masła, miękkiego
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 150 ml mleka
  • Nadzienie:
  • 600 g cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 120 g masła, miękkiego
  • 30 g mąki
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany 18 %
  • 100 g sera żółtego, tartego
  • 125 g bekonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

  1. Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta.
  2. Umieść 250 g mąki, 50 g masła, 1 łyżeczki drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 150 ml mleka. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Ugniataj.
  4. Ciasto wyjmij i owiń folią. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Wyczyść kielich do gotowania. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu.
  6. Umieść 600 g cebuli oraz 120 g masła. Zamknij pokrywę kielicha.
  7. Posiekaj.
  8. Zgarnij szpatułką na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
  9. Smaż saute.
  10. W misce umieść cebulę, 30 g mąki, 2 jajka, 200 g śmietany, 100 g sera, 125 g bekonu, 1/2 łyżeczkę soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
  11. Natłuść formę do tarty, a następnie wyłóż przygotowanym ciastem.
  12. Na ciasto wyłóż przygotowany farsz i piecz w piekarniku w temperaturze 180℃ przez 30 - 40 minut.
  13. Gotowe do podania. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®