Rosołki wołowe / drobiowe / warzywne


6+ porcje 32 min

Ten przepis to alternatywa dla kostek rosołowych. 1 łyżka odpowiada 1 kostce rosołowej.

Pobierz przepis

Składniki

  • 400 g mięsa drobiowego lub wołowego
  • 110 g selera świeżego
  • 40 g pietruszki (korzeń)
  • 40 g cebuli
  • 50 g marchwi
  • 10 g lubczyku
  • 1 duży pomidor lub 1 Ł koncentratu pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 Ł szałwi
  • 1 Ł rozmarynu
  • 200 g soli gruboziarnistej
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • pół miarki Kohersen = 50 g wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Pokrojone mięso wrzucić na wirujące noże, miksować.W przypadku gdy chcemy zrobić rosołki warzywne, ten krok pomijamy.
  2. ikona_czas

    30 sek.

    ikona_obroty

    9

  3. Przełożyć do innego naczynia.
  4. Do naczynia głównego włożyć wszystkie warzywa, rozdrobnić miksując.
  5. ikona_czas

    15 sek.

    ikona_obroty

    6

  6. Dodać sól, mięso (w przypadku gdy chcemy zrobić rosołki warzywne, mięso pomijamy), wino, przyprawy, gotować.
  7. ikona_czas

    30 min

    ikona_temperatura

    100°C

    ikona_obroty

    3

  8. Ostudzić.
  9. Miksować.
  10. ikona_czas

    30 sek.

    ikona_obroty

    8

  11. Zwiększyć prędkość i dalej mksować.
  12. ikona_czas

    30 sek.

    ikona_obroty

    10

  13. Przelać do słoika i zakręcić. Przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. UWAGA! 1 pełna łyżeczka odpowiada 1 kostce rosołowej.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®