Garam masala


6+ porcje 6 min

Orientalna mieszanka przypraw, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa, sosów, marynat i sałatek. Lekko słodka w smaku.

Pobierz przepis

Składniki

  • 2 ł kuminu – kminu rzymskiego
  • 2 ł nasion kolendry
  • 2 ł nasion kardamonu
  • 2 ł ziaren czarnego pieprzu
  • 1 średnia laska cynamonu
  • 1 ł goździków
  • pół gałki muszkatołowej
  • 0,5 ł szafranu – można zastąpić kurkumą

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy – poza szafranem – wkładamy do naczynia i prażymy do momentu gdy zbrązowieją i zaczną wydzielać słodko-dymny aromat. Ważne jest, aby nie zwiększać temperatury w celu przyspieszenia prażenia – przyprawy wówczas przypalą się nadmiernie od zewnątrz, w środku pozostając surowymi. Po uprażeniu czekamy, aż przyprawy całkowicie ostygną.
  2. ikona_czas

    4 min

    ikona_temperatura

    80°C

    ikona_obroty

    1

  3. Uprażone przyprawy i szafran miksujemy.
  4. ikona_czas

    2 min

    ikona_obroty

    turbo

  5. Z podanych składników powstanie około pól szklanki mieszanki, którą można przechowywać do 3 miesięcy, w słoiczku, w chłodnym i suchym miejscu (np. lodówka).

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®