Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Garam masala
6+ porcje 6 min
Orientalna mieszanka przypraw, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa, sosów, marynat i sałatek. Lekko słodka w smaku.
Pobierz przepis
Składniki
- 2 ł kuminu – kminu rzymskiego
- 2 ł nasion kolendry
- 2 ł nasion kardamonu
- 2 ł ziaren czarnego pieprzu
- 1 średnia laska cynamonu
- 1 ł goździków
- pół gałki muszkatołowej
- 0,5 ł szafranu – można zastąpić kurkumą
Przygotowanie
- Wszystkie przyprawy – poza szafranem – wkładamy do naczynia i prażymy do momentu gdy zbrązowieją i zaczną wydzielać słodko-dymny aromat. Ważne jest, aby nie zwiększać temperatury w celu przyspieszenia prażenia – przyprawy wówczas przypalą się nadmiernie od zewnątrz, w środku pozostając surowymi. Po uprażeniu czekamy, aż przyprawy całkowicie ostygną.
- Uprażone przyprawy i szafran miksujemy.
- Z podanych składników powstanie około pól szklanki mieszanki, którą można przechowywać do 3 miesięcy, w słoiczku, w chłodnym i suchym miejscu (np. lodówka).