Przepisy do przygotowania w naczyniach Kohersen

Bigos Myśliwski (zając w lesie a kapusta w garnku)

Składniki:

  • ¾ kg kapusty kiszonej
  • 1 mała główka kapusty słodkiej
  • ¾ kg kiełbasy
  • około 1 kg mięsa (wszelkie resztki mięsa: wieprzowe, drób, dziczyzna)
  • 5 dag grzybów suszonych
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • sól i pieprz
  • listek laurowy
  • 10 ziaren jałowca
  • ziele angielskie
  • 25 dag wędzonego boczku
  • ¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina lub przecier pomidorowy
  • 1 cebula

Wykonanie:
Puste naczynie ze stali szlachetnej nagrzewamy do właściwej, wysokiej temperatury ( test wody:  na dno rozgrzanego garnka pryskamy kilka kropel zimnej wody. Gdy woda będzie toczyć się tj. rtęć, to znaczy, że możemy smażyć bez tłuszczu. )

Składniki bigosu układamy warstwami:
Pierwsza warstwa: mięso i kiełbasę kroimy w duże kawałki, podsmażamy w rozgrzanym naczyniu ( należy przycisnąć mięso do dna widelcem i przykryć pokrywką). Po kilku minutach  odwracamy na drugą stronę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Druga warstwa: Jako drugą warstwę dodajemy kiszoną kapustę i suszone grzyby (kapusty  nie należy płukać w wodzie, aby  nie wypłukać witaminy C)
Trzecia warstwa: Jako ostatnią warstwę układamy poszatkowaną słodką kapustę i przyprawy do bigosu.
Tak ułożone warstwy dusimy na małym płomieniu, pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Po ugotowaniu dodajemy wino lub przecier pomidorowy i mieszamy wszystkie składniki.
W ten sposób otrzymujemy w 1,5 godziny bigos na trzy dni, jednocześnie oszczędzamy energię, czas, zachowujemy witaminy, a gotując krótko i pod przykryciem ograniczamy również parowanie.


Ryba pod kołderką

Składniki:

  • 4 filety rybne (mogą być mrożone)
  • mrożona mieszanka warzywna
  • 4 - 6 plastrów żółtego sera
  • przyprawa do ryb
  • ketchup
  • szczypiorek i zielona pietruszka


Wykonanie :
Nagrzewamy pustą patelnię lub garnek z akutermicznym dnem tak długo, aż wskaźnik znajdzie się na środku zielonego pola.

Na rozgrzanym naczyniu układamy kolejno: filety rybne i  mrożone warzywa. Całość posypujemy przyprawą do ryb i polewamy ketchupem. Na wierzchu wykładamy plastry żółtego sera. Przykrytą patelnię podgrzewamy, aż wskaźnik dojdzie do połowy czerwonego pola  i wyłączamy źródło energii. Naczynie zostawiamy na kuchence przez 15 - 20 minut.

Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i szczypiorkiem.

Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.

 

Zupa gulaszowa

Składniki:

  • 20 dag mięsa wieprzowego
  • 2 żółte papryki
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • cukier i sól
  • papryka mielona ostra


Wykonanie :
Umyte mięso osuszyć i pokroić w małą kostkę. Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średniej wielkości kostkę.

Cebulę obrać i pokroić w talarki. Pomidory naciąć z wierzchu na krzyż i przelać wrzątkiem. Obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.

Pokrojone mięso wrzucić do pustego rozgrzanego naczynia ( wskaźnik na środku pola zielonego). Na mięso wysypać wszystkie przygotowane pozostałe składniki, przykryć naczynie i gotować około 40 minut na małym płomieniu.

Gotową zupę gulaszową doprawić cukrem, solą i mieloną ostrą papryką.

Podawać na gorąco z białym pieczywem.

 

SAŁATKA DLA MĘŻA

Składniki:

  • 3 średniej wielkości selery naciowe
  • Pieprz
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oliwy

Kroimy w kostkę dokładnie umyty seler i gotujemy w naczyniu Kohersen zgodnie z instrukcją o gotowaniu bez wody. Doprawiamy do smaku, wykładamy na półmisek, dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Na końcu skrapiamy oliwą i octem.


Seler

  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • ma działanie moczopędne
  • hamuje wzrost komórek rakowych
  • pobudza apetyt
  • ułatwia trawienie
  • działa odchudzająco
  • pomaga w bólach reumatycznych
  • wzmaga popęd płciowy
  • wzmacnia układ nerwowy
  • pomaga w neurozach
  • ma działanie pobudzające
  • stosowany przy chorobach wątroby, nerek i pęcherza moczowego
  • zewnętrznie w przypadku zapalenia skóry, ropiejących ran i wrzodów stosuje się świeże rozdrobnione liście
  • napar z nasion ma zastosowanie przy bolesnym miesiączkowaniu

Seler stosowany jest w dietach odchudzających, ze względu na niską kaloryczność. Zawiera w sobie dużo soli mineralnych, między innymi: potas, magnez i wapń oraz witaminy i białko. Liście selera są stosowane, także jako przyprawa. Seler pomaga między innymi przy problemach z pęcherzem czy artretyzmie oraz działa antystresowo, uspokaja nerwy i poprawia samopoczucie. Ma więc duże znaczenie w lecznictwie naturalnym. Seler ma dobroczynny wpływ na metabolizm, na pracę nerek, serca i wątroby. Słynie jako lek przedłużający młodość, a także jako naturalny afrodyzjak. Nie do zlekceważenia są jego właściwości odchudzające. 100 g selera = 6 kaloriom!!!

ŻEBERKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Składniki:

  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 800 g wędzonych żeberek
  • 350 g  kiełbasy
  • 3 cebule
  • 2 łyżki białego wina
  • 2 liście laurowe
  • Pieprz
  • 2 suszone ostre papryki

Do zimnego naczynia Kohersen wkładamy odsączoną, nie płukaną w wodzie kiszoną kapustę, żeberka i kiełbasę. Gotujemy zgodnie z instrukcją o gotowaniu bez wody, przyprawiamy do smaku i dodajemy wino. Całość dusimy na małym ogniu przez 60 min.

Właściwości zdrowotne
Kiszona kapusta zawiera liczne metabolity. Jest bogatym źródłem:

  • witaminy C (dawniej była używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi),
  • witaminy E,
  • naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i polifenole,
  • bakterii Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy,
  • działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów,
  • związków siarkoorganicznych.
  • Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa.

PYSZNE KIEŁBASKI

Składniki:

  • 700 g kiełbaski wieprzowej
  • Ser żółty 300 g
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • 1 mała ostra papryka
  • 3 duże papryki (zielona, żółta, czerwona) pokrojone w paski
  • Pieprz do smaku

Kiełbaski przekrój wzdłuż, na każdy kawałek nałóż plaster sera żółtego. Smaż z obu stron na patelni lub w innym naczyniu Kohersen zgodnie z instrukcją o smażeniu bez tłuszczu, około 10 minut.

BIGOS Z CEBULI

Składniki

  • 3 kg cebuli
  • 1 kg mięsa (po 20 dkg różnych gatunków)
  • Śliwki suszone
  • Zioła prowansalskie
  • Majeranek
  • Kostka rosołowa

 

Do sześciolitrowego naczynia Kohersen rozgrzanego zgodnie z instrukcją o smażeniu bez tłuszczu wrzucamy mięso pokrojone w kostkę i obsmażamy następnie dodajemy cebulę pokrojoną w talarki, śliwki suszone, zioła prowansalskie, majeranek i kostkę  rosołową. Gotujemy na małym ogniu przez 60 minut. Uwaga: wszystkie składniki mieszamy dopiero po ugotowaniu!

 

UDKA KURCZAKA W SEZAMIE

Składniki:

  • 2 torebki ryżu 200g
  • 6 udek z kurczaka
  • 4 łyżeczki miodu
  • 8 łyżeczek sezamu
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

W małym naczyniu Kohersen gotujemy ryż według proporcji : dwie szklanki wody i jedna szklanka ryżu. Umyte i osuszone udka smażymy w naczyniu Kohersen zgodnie z instrukcją o smażeniu bez tłuszczu. Miód mieszamy z sokiem z cytryny i z sezamem. Tak powstałą masą nacieramy usmażoną stronę udka. Czynność powtarzamy po usmażeniu drugiej strony. Pozostawiamy mięso w naczyniu i gotujemy pod przykryciem ok. 5 min. Podajemy z ryżem i warzywami.

 

Prześlij Swój przepis

Zachęcamy do wprowadzania zmian w przepisach i eksperymentowania. Podzielcie się własnymi recepturami z innymi użytkownikami naczyń Kohersen. Czekamy na propozycje: przepisy@kohersen.pl



PDSB